Druhy kávy

V drtivé většině se dnes na světě pěstují dvě hlavní odrůdy - Kávovník Arabský (arabica) a Kávovník Statný (robusta).

Kávovník Arabský, (Coffea Arabica) neboli Arabica

Dnes tvoří až 70% světové produkce a nejčastěji se pěstuje ve vyšších výškách. Abychom se v tom dobře vyznali, jsou kávy, které jsou pěstovány ve výškách nad 1200m.n.m. označovány jako "SHG" (strictly high grown). Jsou sice náročnější na pěstování, ale tím, že dozrávají pomaleji, poskytují kvalitnější, tvrdší a chutnější zrna. Arabica je považována za nejkvalitnější kávu, má nižší obsah kofeinu a je vyhlášena svou jemností a lahodností.

Kávovník Statný (Coffea Canephora), neboli Robusta

Obecně rostliny druhu Robusta poskytují vyšší sklizeň, než Arabica, jsou snažší na pěstování a také jsou velmi odolné. Snáší vyšší teploty, ale také potřebují dostatek vláhy. Káva se vyznačuje drsnější až zemitou chutí, rozhodně není tak jemná, jako arabica, ale je vyhledávána pro její vyšší obsah kofeinu. Proto se nejčastěji přidává do směsí káv, nejčastěji určených pro přípravu espressa. V posledních letech se ale objevuje výběrová robusta, kdy její pěstitelé mají přísné nároky na její kvalitu a výslednou chuť.