Mýty o kávě

Robusta je podřadná káva

Od spousty lidí slýchám, že jediná dobrá káva je Arabica a že Robustu by si nikdy nekoupili. Fakt, že si na obalu kávy přečtete, že káva je 100% Arabica Vám bohužel o kvalitě kávy neřekne téměř nic. Je to tím, že kvalita arabiky se velmi různí. Zpravidla nelze kvalitu poznat ani na základě prostého údaje o zemi původu, protože chuť a kvalita kávy se liší i v rámci jednotlivých pěstitelských regionů. Ze dvou káv ze stejné země můžete mít naprosto rozdílný chuťový zážitek.

I když v obecné rovině je zažité, že Arabica je chuťově bohatší a kvalitnější káva než Robusta, tak tento rozdíl se v poslední době vytrácí. Velká řada pěstitelů se v dnešní době zaměřuje také na tzv. výběrové robusty, které svou kvalitou mnohdy převýší i mnohé arabicy.

Čím déle se káva praží, tím je méně kyselá

Pokud bychom toto tvrzení dali do obecné roviny, tak se dá říct, že stupeň pražení kávymá opravdu největší vliv na její kyselost, nebo případnou hořkost. Čím světleji je káva upražena, tím je její chuťový profil ovocnější, neboli kyselejší. A naopak čím tmavší je pražení, tím víc vynikají hořké, čokoládové, nebo oříškové tóny. Ale ani toto neplatí dogmaticky. Malou výjimku tvoří některé africké kávy, které si zachovávají svou ovocnou příchuť i při tmavším pražení.

Espresso je extra silná káva

Prvně si odpovězme na otázku, co je vlastně Espresso? Je to způsob přípravy, který jako výsledek dodá ryzí čistý výtažek z kávy. Tato definice se vžila pro přesvědčení, že se tedy jedná o nejsilnější kávu, jakou si můžete připravit, nebo vypít. Pokud se ale podíváme na sílu kávy, tedy obsah kofeinu, jedná se naopak o jednu z nejslabších káv, navíc, pokud je připravována ze 100% arabicy.

Proto Italové do svých směsí káv na espresso, přimíchávají klidně i 30-40% robusty, která kávě dodává vyšší obsah kofeinu. Je to způsobeno tím, že kofein se z kávy neuvolňuje ihned od započetí extrakce, ale až cca po 15 sekundě. Takže pokud celková délka extrakce u esspressa je  cca 25 sekund, tak kofein se uvolňuje pouze krátkou dobu.
Víc, než o síle, bychom tedy měli hovořit spíš o intenzitě. Je to exploze chutí, ale ne síly. Pokud si chcete užívat svůj šálek espressa častěji, nebo jste citlivější na kofein, doporučuji připravovat kávu pouze ze 100% arabicy. Pokud chcete cítit více povzbuzení z Vašeho ranního šálku, zaměřte svou pozornost na směsi káv arabicy a robusty.

Z kávy mě bolí žaludek

V první řadě si řekněme, že jsou opravdu lidé, kteří mohou mít zdravotní komplikace a káva pro ně není vhodná. Pak je ale ta skupina, která má kávu ráda, ale pije ji sporadicky, protože je po vypití kávy bolívá žaludek.

Já se v takovém případě vždy ptám, jakou kávu pijete. Dáváte si dlouhé černé kávy bez mléka s tím, že jsou více „naředěné“, a tudíž jsou jemnější a tělo si s nimi lépe poradí? Opak je ale pravdou. „Dlouhá káva“, pokud je připravována alternativním způsobem má mnohem více kofeinu, než káva připravována z espressa. Ale i samotné espreso, které je dolité horkou vodou na tzv. „lungo“, není tou ideální kávou při potížích s žaludkem. Tím nejideálnějším je paradoxně pouze espresso. S touto kratičkou kávou si žaludek poradí během krátké chvíle a nemusí ji zpracovávat několikanásobně delší čas, jako v případě „lunga“.

Za bolestí ale může být i sama kvalita kávy, která může být už stará a oleje, které by měly zaručit kvalitní chuť už dávno degradovaly. Pokud Vám po vypití šálku připraveného z čerstvě pražené kávy potíže nenastanou, víte, kde byla chyba.

Káva při pražení voní

Tento mýtus mám nejraději. Vždy si na něj vzpomenu, když vidím nějaký reklamní spot na kávu. Také to znáte – káva se čerstvě upražila a někdo si nabere hrst té čerstvě upražené kávy a s přivřenými víčky a slastným úsměvem si k ní přivoní.
Káva při pražení sice vydává velice silnou vůni, ale určitě nečekejte vůni kávy na kterou jste zvyklí při její koupi, případně mletí. Vůně kávy při pražení je někde mezi kávovinou, popcornem a mokrou slámou. Po vypražení všechny kávy voní dá se říct skoro stejně, teprve až po pár dnech nabírají své typické vůně pro každý daný druh. Nevěříte? Přijďtě k nám do pražírny, dám Vám ovonět.

Nejlepší káva je ihned po vypražení

Některé pražírny nabízejí kávu ihned po jejím vypražení stylem "objednáte a teprve poté pražíme a posíláme". Na tom by nebylo celkově nic špatného, pokud by to nebylo ke škodě samotné kávy.
Káva by totiž měla být nejméně 5-7 dní odleželá a „odpočinutá“. Je to z toho důvodu, že procesy v kávě způsobené pražením potřebují dozrát a káva potřebuje odpočinkem nabrat vůni. Co je ale na odpočinku nejdůležitější je, že po vypražení se z kávy uvolňuje plyn C02 a v prvním týdnu je toto uvolňování nejintenzivnější. Káva je v tu dobu tzv. mladá a velice ostrá. Na Vaše zdraví to nemá vliv, ale chuťově si kávu moc neužijete.